ŘEMESLO (OPĚT) ŽIJE!
07.10.2015 13:28
Nejúspěšnější projekt pražské hospodářské komory Řemeslo žije! se znovu rozbíhá. S cílem nadchnout děti pro studium řemeslných a technických oborů a tím zlepšovat neradostnou situaci v oblasti odborného školství v Praze, která se projevuje trvalým úbytkem zájemců o studium řemesel a zároveň stávajícím učňům umožnit sbírat zkušenosti od nejlepších mistrů oboru se v nejbližších týdnech rozběhne řada aktivit, které to napomohou tomu, aby v metropoli řemeslo opět žilo.
Novinkou je, že se do projektu nyní mohou účastnit i studenti maturitních oborů středních odborných škol a to i maturitní ročníky. Do projektu se zapojí více než 20 středních škol, například z oborů gastronomie, hotelnictví, elektrotechniky, kadeřnictví, zahradnictví, stavebnictví apod.
„Mladí lidé se opět mohou těšit na Top Kempy, workshopy, Hnízda odbornosti a techniky a konečně i na nejoblíbenější součást projektu – soutěž Sollertia, v níž učni poměřují své schopnosti s fachmany svého oboru,“ říká Ing. David Janata, vedoucí projektový manažer projektu Řemeslo žije!. Připomíná, že v plánu je rovněž podpora pěti pražských polygonů, dříve známých jako učňovské linky, které umožňují výuku přímo v prostředí podniku.
Soutěž Sollertia je pomyslnou třešničkou na dortu projektu Řemeslo žije! Podařilo se nám do ní zapojit opravdové mistry svých oborů: Kadeřníci měli v porotě několikanásobné mistra České a Slovenské republiky, majitele H+M HAIR SALON, Jana Hlaváčka a Martina Loužeckého, výkony kuchařů hodnotil Ondřej Slanina, který je známý z televizního pořadu o vaření Kluci v akci. V projektu Řemeslo žije! působil i šéfkuchař restaurace Aureole Jiří Král, který pro své budoucí kolegy uspořádal několik Top Kempů a workshopů.
Truhlářům se v projektu Řemeslo žije! věnoval mistr truhlář z dílen Národního divadla v Praze Zdeněk Brenauer. Krejčí svému řemeslu učili pan Zach ze salónu Zach a spol. na pražském Újezdě, který mimo jiné šil kostýmy pro film Václava Havla Odcházení a Helena Fejková, přední česká návrhářka.
Patrně nejvíce Top Kempů zorganizovalo zámečnictví Fábera. Učni zde měli možnost řezat klíče na unikátních strojích nebo sestavit zámek, který se neotevírá klíčem, ale čipem, pracovali rovněž s rycím strojem, díky kterému se dají na klíč vyrýt různé nápisy a symboly.
„Historie projektu sahá do roku 2008, kdy jsme ho společně s Magistrátem hl.m. Prahy začali realizovat. Ukázalo se jako správné, že nejdeme cestou finančních pobídek pro žáky základních škol, aby se „upsali“ ke studiu na některém z učňáků. Naopak, umožníme jim, aby si sami vyzkoušeli, jaké to je, být studentem některého z oborů. V rámci Hnízd odbornosti a techniky (HOT) děti se celý den ve škole opravdu učí, pracují s nástroji, nářadím a dalším vybavením v odborných učebnách a dílnách. Spolupracují tady se svými budoucími učiteli a spolužáky,“ vysvětluje Ing. David Janata, vedoucí projektový manažer projektu Řemeslo žije!.
Tomatové špagety a kaviár z curaçaa nebylo to jediné, co Petr Koukolíček z Molekulárního cateringu předvedl studentům SOU gastronomie U Krbu v rámci semináře Molekulární kuchyně, pořádaném v rámci projektu Řemeslo žije!